Zdravlje

Organizacija međunarodnog go turnira u vrijeme pandemije je iznimno zahtjevno. Zato će organizator pripremiti sve potrebne mjere kako bi svi sudionici pravodobno imali sve potrebne informacije o pandemiji Covid-19. Mjesto za igru će biti organizirano na otvorenom prostoru koji je prirodno prozračen. U sobama će biti smješteni sudionici koji su zajedno doputovali.

The following map shows the Covid-19 situation in different regions of Croatia: https://www.croatiacovid19.info/

Strani državljani koji dolaze u Hrvatsku moraju popuniti obrazac za sljedećoj mrežnoj stranici: Form “Enter Croatia”. Currently, the citizens from “green” zones of European Union countries can enter Croatia without any restrictions. The “green” zones are explained and mapped here every Tuesday: ECDC map of EU “green” zones

Strani državljani koji dolaze u Hrvatsku moraju popuniti obrazac za sljedećoj mrežnoj stranici: Form “Enter Croatia”. Aside from usual information (travelling document, destination and schedule), travelers from countries outside aforementioned “green” zones in European Union countries should posses one of the following certificates:

  • Negativni PCR test (PCR test ne smije biti stariji od 48 sati, računajući vrijeme od testiranja do dolaska na granični prijelaz),
  • Negativni brzi antigenski test - BAT. (BAT test mora biti s popisa brzih antigenskih testova koje priznaju članice Europske unije, kojeg objavljuje Europska Komisija. Brzi test ne smije biti stariji od 48 sati računajući od testiranja do dolaska na granični prelaz. Ako putnik ostaje u Hrvatskoj više od 10 dana, unutar 10 dana nakon izdavanja prvog brzog testa, putnik se mora ponovo testirati (PCR ili BAT) u mjestu boravka).
  • Potvrda o cijepljenju se priznaje osobama koji su primili drugu dozu cjepiva prije više od 14 dana. Iznimno, u slučaju jednodoznih cjepiva, potvrda o cijepljenju se priznaje ako je cjepivo primljeno prije više od 14 dana prije dana dolaska na granični prijelaz.
  • Pozitivni PCR ili pozitivni brzi antigenski test (BAT), koji nije stariji od 180 dana, a stariji je više od 11 dana prije dolaska na granični prijelaz. Test dokazuje da se je putnik oporavio od Covida-19. U slučaju BAT testa, isti mora biti na popisu priznatog od strane članica EU.
  • Potvrda o preboljenju koju izdaje liječnik.

Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije daje sljedeće upute za sigurna putovanja: 

  • održavanje higijene ruku i dišnog sustava te održavanje sigurne udaljenosti od bolesnih osoba;
  • traženje informacija putem službenih kanala;
  • izbjegavanje stigmatizacije i diskriminacije drugih ljudi na temelju njihovog podrijetla.
hrCroatian